De leeuw van Vlaanderen

1302: Een hoop Franse ridders, bestaande voornamelijk uit Antwerpenaren en Brabanders, zitten met hun paarden vast in de modder bij Kortrijk en krijgen mot van een paar West-Vlaamse boeren.
1838: Hendrik Conscience  schrijft een romantische versie over bovenstaand moddergevecht.
1985: Hugo Claus brengt ons de film ‘De Leeuw van Vlaanderen.’
2012: Tom ziet die film voor een tweede keer en schrijft er deze mening over:

Ja… wat kan een mens daarover zeggen… behalve dat die film toch echt wel schandalig slecht is.
Miserabele dialogen in de trend van “Kom jij eens hier, mooi geitje!” (tijdens een verkrachtingsscène), ongestructureerde nonsens, personages die niet kunnen interesseren, bordkartonnen acteerprestaties, een soundtrack voor spontaan het vliegend schijt van te krijgen, een script dat op niets slaat, een cameravoering die niets epiek of heroïsme uitstraalt, een tempo lager dan de hartslag van een twee weken oud lijk en een hoop Nederlanders die de Franstalige bevolking moet spelen…

Alles op inhoudelijk als vormelijk vlak is ofwel zwaar ondermaats, valt dik tegen of slaat op niets. De enige manier om hem te kunnen appreciëren, en hoe ik mij er heb kunnen doorsleuren, is om te genieten van hoe miserabel slecht deze film wel niet is. Het ‘so bad, it’s good’ principe. Helaas ligt het tempo daarvoor veel te laag en in het begin is hij nog wel grappig vanwege zijn prutheidsgehalte, maar op de duur begon hij mij meer te irriteren dan wat anders.

Als u de kans hebt om deze film te zien is mijn advies dan ook: omdraaien en wegwezen.