The Dark Knight Rises

Het derde deel van “The Dark Knight”-trilogie! En het derde deel van een trilogie is altijd iets gevaarlijk, benieuwd of Christopher Nolan de trilogievloek kan doorbreken!

Allereerst, wat is die “trilogievloek” nu eigenlijk? Dat is dat het derde deel zelden tot nooit opleeft aan de geniaalheid van zijn voorgangers. Meestal is dit de evolutie in een trilogie: Eerste film: goed tot steengoed, tweede film: geniaal, derde film: het geheel stort wat in onder het gewicht en de verwachtingen of ze verknoeien het om een of andere reden. Voorbeelden genoeg van trilogieën waar het derde deel an sich nog altijd wel een goede film is, maar niet kan opleven aan zijn voorgangers: Return of the Jedi, Return of the King, the Godfather part III, Spider-man III, …. enzovoort.

De vraag is dus, kan The Dark Knight Rises opleven aan de torenhoge verwachtingen? Kort en zonder spoilers uiteraard: Ja.
Dit is een film die op zichzelf staat en tegelijk de twee voorgaande delen mooi samenknoopt, heeft een origineel verhaal, maar bouwt toch verder. De film duurt bijna 3 uur(!) en is voorbij in een oogwenk. Het verhaal steekt als een huis in mekaar, topacteerprestaties, met name Christian Bale, een soundtrack waar elk normaal mens kiekeboebels van krijgt, een mooie visuele stijl, niets dat wringt, irriteert of zou mogen storen. Kortom; Christopher Nolan heeft de trilogievloek met glans doorbroken.

Ik had immens hoge verwachtingen voor deze film, die werden overal perfect ingelost, het enige minpunt dat ik eigenlijk kan bedenken is dat ik hem iets te kort vond… (en dat voor een film van 2u45 minuten!)
Maar desalniettemin, voor mij is dit DE film van 2012, zonder twijfel een dikke aanrader dus!