Harry Potter and the Goblet of Fire

Oftewel “Harry Potter en de vuurbeker”, alweer de vierde film van de reeks waarin de avonturen van Harry, Ron en Hermoine worden uitgediept. De regiestoel werd nog maar eens doorgegeven en dit keer aan Mike Newell (Four weddings and a funeral, Donnie Brasco).

Het is essentieel om de voorgaande films gezien te hebben, milde spoilers kunnen aanwezig zijn. Ye be warned!

En na de algemene introductie (deel 1), wat achtergrond over de slechterik (deel 2), wat achtergrond over de held (deel 3) is het tijd voor… FILLER! Filler is een heleboel gebeurtenissen die bitter weinig met het verhaal te maken hebben, althans dat lijkt het toch op het eerste gezicht. Heel de wedstrijd houden om Harry op een bepaalde plaats te krijgen is pure filler voor de plot van deze film… maar gelukkig is er nog het genie van J.K. Rowling die een meesteres in planning en plotting is, dus is het een zeer intelligente filler.

Harry groeit verder op emotioneel vlak, zijn vriendschappen worden beproeft en puberperikels beginnen langs te komen en dit terwijl langzaam maar zeker de tekens van een nakende terugkeer van ‘The Dark Lord’ beginnen duidelijk te worden. Het kinderlijke uit de eerste twee films is het verhaal dan ook helemaal ontgroeid en het is duidelijk dat, om het in het Engels te zeggen, “shit’s gonna get real”!

Zoals gezegd is de plot van de wedstrijd pure filler, niet meer dan een kapstok om dat allemaal aan te kunnen ophangen. Dit komt het verhaal echter ten goede omdat het ritme en de structuur van de film mooi gestroomlijnd wordt.

Intussen zijn de kids al lang vergroeid met hun rol en dat is aangenaam om te zien. Oorspronkelijk was het plan om ze na 3 films te vervangen, maar dat was sowieso een doodsteek van formaat geweest. Hermoine heeft af en toe wel eens paar rare uitbarstingen, maar die zijn in de context van de film, ze is tenslotte een 14 jarige puber, perfect normaal en eigenlijk heel geloofwaardig.

Het arsenaal Britse topacteurs dat het Harry Potter universum reeds bevolkte wordt nog maar eens uitgebreid met gonzende namen als Timothy Spall (die ook al meedeed in prisoner maar ik vergeten te vermelden was), David Tennant, Brendan Gleeson, Miranda Richardson en niemand minder dan Ralph Fiennes!

Ondanks zijn 157 minuten vliegt de film voorbij en weet hij nergens te vervelen. Het tempo ligt hoog en de wereld van Harry Potter wordt groter en meer en meer interessanter. Zeer mooie actie, een emotionele ark, mooie momenten, griezelige momenten allemaal in een quasi-perfecte vertelling. Het schoolvoorbeeld dat een filler gerust nog steeds garant kan staan voor een steengoede film. Net zoals deel 1 en deel 3 is dit dan ook een duidelijke aanrader!