Harry Potter and the Deathly Hallows (part 1)

Zoals ik reeds zei bij het vorige deel, Harry Potter and the Half-Blood Prince, begon ik daar toch te voelen dat er iets teveel informatie miste in de film om echt compleet te voelen. Dus hoera, hebben ze het laatste boek toch wel zeker in twee stukken gedeeld en in twee films gegoten. Het idee van Warner Bros om algauw nog een klein miljard dollar extra te verdienen zal ook wel hebben meegespeeld, maar kom.

Dit is het (voor)laatste deel van een verhaallijn die 6 films geleden werd opgestart. Dus wederom een waarschuwing voor spoilers!

Na de gebeurtenissen in the Half-Blood Prince is het tijd om de sfeer nog maar eens wat grimmiger en donkerder te maken.
Op het einde van de vorige film werd algemeen mentor en een van de machtigste goedaardige tovenaars, Dumbledore, koelbloedig vermoord en staat eigenlijk niemand Voldemort nog in de weg om de algemene macht te grijpen. Het ministerie van Magie valt dus al vrij snel en Harry, Hermoine en Ron zijn al snel op zichzelf gewezen om de overgebleven Gruzielementen terug te vinden. Om het nog wat moeilijker te maken, weet niemand eigenlijk waar te beginnen en moesten ze er eentje vinden, hebben ze geen flauw idee hoe ze het zouden moeten vernietigen en dat terwijl het slachtfest is ingezet en er steeds meer en meer slachtoffers vallen. Het is dus vrij duidelijk dat dit alles behalve een leuke, luchtige film is geworden.

Onze 3 hoofdpersonages zijn radeloos, zitten zonder hoop, dobberen wat rond maar gelukkig doet de film dat niet. Na achtereenvolgens een film met de algemene introductie (1), informatie over de slechterik (2), informatie over de held (3), terugkeer van de slechterik (4), aandikking van de plot (5) en het uitstippelen van een plan (6) gaat deze film, of althans toch het eerste deel, over het proberen uitvoeren van dat plan. En dat terwijl de personages hun emotionele relaties tot het uiterste worden getest. Op 6 films is de reeks dan ook mee volwassen geworden met zijn hoofdkarakters en zijn we van een avontuurlijke kinderlijke fantasyfilm geëvolueerd tot een psychologische thriller met op de achtergrond een broeiende oorlog. Probeer dat maar eens even glansrijk na te doen, zou ik zo zeggen.

Naar goede gewoonte is de topcast nog eens aangevuld en deze keer vervoegen Bill Nighy en Rhys Ifans de rangen. John Hurt herneemt zijn cameo uit de eerste film, net zoals Warwick Davis maar deze krijgt nu toch een iets grotere rol.

De film weet perfect de hopeloosheid en deprimerende sfeer weer te geven en tegelijk voelt hij nergens echt te uitgerekt. De plot draaft goed voort en dat voornamelijk dankzij de 3 helden en een uitmuntend staaltje acteerwerk van de intussen opgegroeide kindacteurs. Ondanks dat het opsplitsen van het boek waarschijnlijk om een reden van geldklopperij was, is de film uitstekend gewikt en gewogen. Op het einde van dit eerste deel staan het bord en de schaakstukken gereed voor de ultieme confrontatie tussen Voldemort en Harry Potter in deel 2. Maar intussen heb je toch maar een film achter de kiezen die een dikke aanrader is!

Advertenties