Harry Potter and the Deathly Hallows (part 2)

“It all ends!” zo werd de 8ste en laatste film uit de Harry Potter saga aangekondigd en wel ja… Alles wat werd opgebouwd vanaf film/verhaal 1 komt hier tot een einde.

Voor de laatste keer. Spoilerwaarschuwingen alom!

De film begint net na, zelfs tijdens eigenlijk, de laatste scènes van deel 1. En met Deathly Hallows part 1 nog vers in het geheugen is dat geen enkel probleem. Ik vind dat wel goed dat een vervolg direct verder gaat in plaats van eerst 15 minuten te verspillen aan een “wat voorafging”-montage ofzo. Het is wel aangeraden om niet al teveel tijd tussen de kijkbeurt van 1 en 2 tussen te laten want anders is de kans wel vrij groot dat je zoiets van “wie was dat nu alweer?” hebben.

Daardoor valt het contrast met deel 1 wel vrij hard op. Deathly Hallows was traag, miserabel, depressief.. een echte mentale strijd zonder hoop en vooruitzichten. En na de begrafenis van Dobby, weten ze precies ineen direct waar te zoeken en gaat alles nogal heel vlot. Niet dat deze film dat niet kan gebruiken, hij duurt nog steeds 130 minuten, maar toch. Eerst zitten ze een paar maanden te kamperen en nu kan het niet rap genoeg gaan, bij wijze van spreken.

Dus qua plot van deze film zelf, voelt het toch een beetje of de eerste helft wat ingrepen heeft gehad om het tempo er achter te zetten. En dan, vanaf de tweede helft van deze film. De armageddon van de tovenaarswereld, de ultieme strijd tussen witte en zwarte magie, de confrontatie van Voldemort en Harry Potter die uit al zijn voegen losbarst. Normaal heb ik het niet zo voor spektakelfilms met hersenloze actie en vechten om te vechten (*kuch* The Raid*kuch*), maar je bent intussen met deze karakters al voor 7 films vergroeid, je hebt ze leren kennen, je weet wat de consequenties en de inzetten zijn. En dan werkt dat voor mij perfect hé.

Wat ook geweldig is, is het feit dat elke film nieuwe karakters introduceert en dat die zo goed als allemaal in het ‘Deathly Hallows’ pakket terugkomen. Ik zei ook dat het armageddon was, gelukkig blijft het belangrijkste aan de reeks nog steeds de karakters en te midden van Howards Total War, wordt er nog verder aan karakter evolutie gedaan. Hoe geweldig kan je uw verhaal maken hé.

Zelfs in dit laatste deel wordt er nog een nieuwe karakterkop bijgehaald, met name Ciarán Hinds. In mijn vorige tekstje van deel 1 zei ik tevens ook iets over de rol van Warwick Davis, maar dat was eigenijk van toepassing op deze film. (Ik heb die twee films eerst gezien en dan ben ik pas beginnen schrijven hé.)

Over karakterkoppen gesproken, tijd voor een lijstje aan te leggen van alle topacteurs en actrices die in de Harry Potter reeks zijn verschenen, de kinderen niet meegerekend: Richard Harris, Maggie Smith, Robbie Coltrane, Richard Griffiths, Warwick Davis, John Hurt, John Cleese, David Bradley, Alan Rickman, Fiona Shaw, Jason Isaacs,  Kenneth Branagh, Mark Williams, Gary Oldman, David Thewlis, Michael Gambon, Emma Thompson, Timothy Spall, Robert Hardy, Robert Pattinson, Frances de la Tour, Brendan Gleeson, Miranda Richardson, Ralph Fiennes, Natalia Tena, Peter Cartwright, Imelda Staunton, Jim Broadbent, Helena Bonham Carter, Bill Nighy en Ciarán Hinds. De naam zal niet altijd direct een belletje doen rinkelen, maar sowieso als u de naam zou googlen, dat u direct iets hebt van “ah, den die!”

Een prachtige kers op de taart, een geweldige eindstrijd, in het begin toch een beetje teveel plotconvenience naar mijn goesting, maar als men daar dan een prachtige finale voor in de plaats krijgt met gewicht en diepte en nog verdere karakter evoluties en twisten die reiken tot het begin. Dan bedek ik die 2 kleine nitpicks graag me de mantel der liefde. Net zoals films 1, 3, 4, 5 en 7.1 een zéér dikke aanrader!