The Hobbit: An Unexpected Journey

In a hole in the ground there lived a hobbit
Het eerste deel van de nieuwe trilogie van regisseur Lord of the Rings regisseur Peter Jackson, is gebaseerd op het gelijknamige boek “The Hobbit” en is de voorganger van de befaamde en gelauwerde Lord of the Rings trilogie.

Het probleem van The Hobbit en The Lord of the Rings is, dat ondanks ze samen horen, ze eigenlijk twee compleet verschillende verhalen en stijlen zijn. The Lord of the Rings is een massief epos terwijl The Hobbit in weze niet meer dan een sprookje is.

Het filmverhaal van dit eerste deel balanceert op het slappe koord van enerzijds geloofwaardige fantasy en anderzijds een kinderverhaal en weet hier eigenlijk wonderbaarlijk goed in te slagen. De plot daarentegen… die is in dit eerste deel voor de theatrical release toch echt wel te hard uitgerokken met zijn lengte van 2 uur en 45 minuten. Sommige scènes hoorden hier gewoonweg niet op zijn plaats en hadden achtergehouden moeten worden voor de extended edition. Het verhaal is te simplistisch voor zo’n lengte voor een volwassen publiek en te lang voor kinderen. De reden om The Hobbit per sé in een trilogie te gieten, behalve het feit dat die films miljarden gaan opbrengen, is tot op heden niet duidelijk voor mij.

De film opent met een cameo van Ian Holm, de oude Bilbo in LOTR, die op heel efficiënte en snelle wijze een vrij belangrijke achtergrond van het plot weet uit te leggen. Er wordt dus al duidelijk een brug gelegd tussen deze trilogie en de andere 3 films… maar ergens vond ik dat toch vrij overbodig. De cameo bedoel ik dan. Bij the Fellowship zat ook een uitstekende opening montage met achtergrond, zonder cameo en extra scènes etc. Het voelt alsof Peter Jackson te hard een tweede Lord of the Rings wil maken, terwijl The Hobbit daar helemaal niet voor geschikt is want, zoals gezegd, The Hobbit is een sprookje, geen fantastisch epos.

Desondanks de gigantische lengte van de film en enkele onnodige scènes die ze hadden moeten achterhouden voor later, blijft dit uitstekend entertainment en meesterlijk vakwerk. Zeker en vast de moeite!