Lincoln

lincolnLincoln is een film over een belangrijk stuk Amerikaanse politieke geschiedenis en niet zozeer een biopic over Abraham Lincoln zelf maar gaat eerder over het dertiende amendement. Wat eigenlijk een meer toepasselijke titel zou zijn geweest, maar wegens commerciële overwegingen waarschijnlijk minder interessant zou zijn geweest.

Dus de titel kan ietwat misleidend zijn maar desondanks is dit een uitstekende film. De film wordt gedragen door Daniel Day-Lewis die eind februari zijn 3e oscar zeer terecht mee naar huis kan nemen.

Spielberg weet als geen ander om een politiek historisch drama voor meer dan twee uur interessant te houden. Ook al is de inhoud misschien minder aansprekend voor Europese kijkers, is dit een meer dan degelijke film. Gezien de historische impact van deze gebeurtenis is het dus enigzinds jammer dat een hoop bijfiguren op het randje karikaturen staan, ik moest bijna schuddebuiken bij al de Yay’s en Nay’s, maar Spielberg weet toch als een meesterverteller een politiek drama te brengen dat staat als een huis.

Jammer van Sally Field, wiens kop ik maar moeilijk kan verteren (uitgezonderd in Forrest Gump en een ‘allé dan’ in Mrs Doutfire) en het “Return of the King”-einde, lees: de film blijft na de conclusie nog een half uur verder kabbelen. Maar voor de rest heb ik bitter weinig aan te merken op deze film.
De politieke inhoud zal zeker en vast niet voor iedereen zijn, maar toch is Lincoln dik de moeite om eens gezien te hebben.