Peter Pan

Peter Pan is zo’n film van als iemand deze vandaag zou maken, hij binnen 5 minuten al zou worden aangeklaagd door een of andere bevolkingsgroep die op zijn of haar teen zou zijn getrapt. Vrouwen worden herleidt naar huissloren en elke indiaan ziet knalrood en is niet meer dan domme wilde. Maar eerlijk gezegd, mensen die daarover vallen zijn kortzichtige moraalridders.

Dit is een fantasy-film vol stereotypen en eendimensionele figuren, maar dat maakt “Peter Pan” naar mijn mening eigenlijk alleen maar charmant. Het verhaal, ondanks dat het er misschien ietsje te licht ingebakken zit, gaat over opgroeien en dat maakt de film best wel interessant. Hoe plat de karakters ook zijn, de 3 hoofdfiguren zijnde Peter, Wendy en Haak, maken wel degelijk een emotionele evolutie mee. Peter van zorgeloos kind met lak aan alles en iedereen, leert verantwoordelijkheid, Haak doet eigenlijk het tegenovergestelde en wordt meer en meer kind en Wendy leert de gulden middenweg. Wat dus eigenlijk een zeer sterk verhaal is.

Jammer genoeg is de plot die dat verhaal dient te ondersteunen minder uitgewerkt en worden deze evoluties iets te vaak en te fel weggedrukt door al-dan-niet geslaagde humor.
The tricky part is dus eigenlijk dat dit een film is waar je achteraf zelf nog wat bij mekaar puzzelen om het verhaal te ontdekken. Wat niet echt de gewoonte is voor een Disney-film, waardoor de reputatie van de studio eigenlijk in het nadeel spreekt voor dit verhaal.

Wat mij tevens ook opviel, is dat Haak het meeste screentime krijgt. Wat in mijn ogen een goede beslissing was, Peter is in het begin eigenlijk op het randje van onuitstaanbaar en door in het begin meer te focussen op de schitterende en hilarische wisselwerking tussen Haak en Smee/Vetje, blijft de film toch leuk en interessant.

Dit is zeker geen film voor iedereen, azijnpissers, realisten en zure appels laten deze film beter aan zich passeren, maar voor wie nog jong genoeg van hart is voor een leuke fantasyfilm met kleurrijke ( en niet altijd even politiek correcte) bijfiguren, is deze film zeker nog goed genoeg, op het randje van de moeite zelfs!