Murder on the Orient Express

Regisseur Sidney Lumet (12 Angry Men, Dog Day Afternoon, Network) waagde zich in 1974 aan de adaptatie van waarschijnlijk het meest bekende verhaal van Agatha Christie’s Poirot: “Murder on the Orient Express”.

Hij wist zich te omringen met een sterrencast bestaande uit onder andere Sean Connery, Ingrid Bergman, John Gielgud, een piepjonge Michael York en Albert Finney als de Belgische detective. Leuk weetje: Albert Finney was vorig jaar nog te zien in Skyfall als de jachtopziener, een rol die oorspronkelijk naar Sean Connery, de eerste James Bond, zou gaan.

Terwijl het officieuze vervolg Death on the Nile  baadt in het licht en visuele charme, is deze prent echter ondergedompeld in een laag grijze verf en ziet alles er serieus en toch wel deprimerend uit. Wat de serieusheid van de zaak ten goede komt, al gaat mijn persoonlijke smaak toch uit naar het luchtigere. Albert Finney speelt een zeer accurate Poirot, iets wat over Peter Ustinov niet gezegd kan worden, maar blijft interessant genoeg om te blijven volgen. Albert Finney kreeg zelfs een oscarnominatie voor deze performance, Inrid Bergman wist haar nominatie zelfs te verzilveren.

De plot volgt het boek zeer getrouw en de film blijft de volle 128 minuten boeiend, al kan hij voor een modern publiek toch iets gedateerd aanvoelen, is deze film toch zeker de moeite waard voor iedereen die te vinden is voor een oerdegelijk moord-mysterie.