Guardians of the Galaxy (2014)

Guardians of the GalaxyGuardians of the Galaxy, actie, avontuur, wacky sidekicks, ruimte en humor… what could possibly go wrong?

Er kon vanalles verkeerd gaan. Deze film toont wat een prachtig paar ballen Marvel heeft.
Nog maar amper 6 jaar geleden, in 2008, bracht Marvel hun eerste eigen film uit met de laatste A-lister die ze nog in stock hadden: Iron Man. (De rechten van X-men, Spider-man, Fantastic Four zitten bij andere filmstudio’s.) Het risico was groot, dus werd alles op alles gezet om de film verkocht te krijgen aan de grote massa. Een cast die bestaat uit oscarwinnaars en oscargenomineerden en in de regiestoel Jon Favreau, een regisseur die al een wereldhit, ELF, onder zijn gordel had steken en zelf acteur (en dus uitermate geschikt is om zich te focussen op zijn acteurs, om een superheld geloofwaardig te maken.) Het verhaal: rijke egoïstische wapenhandelaar heeft a change of heart en wordt superheld. Simpel, proper en duidelijk. Er werd dus zeker wel op safe gespeeld toen.

Flashforward naar vandaag. Marvel brengt zijn nieuwste film uit, gebaseerd op een strip waar 95% van de comicnerds nog nooit van had gehoord (ik overdrijf graag) en de 2 grootste namen, Bradley Cooper en Vin Diesel, doen enkel stemmenwerk. Op 6 jaar tijd toont dat aan hoe sterk het Marvelmerk is geworden en hoe verdomd goed ze zijn in wat ze doen. Bij het typen van deze filmtip heeft GotG net het jaarrecord verbroken als meest opbrengende film van het jaar. (bron)

Maar hoe is de film zelf nu eigenlijk? Terwijl heel Hollywood tracht het grimmige sfeertje van The Dark Knight trilogy na te bootsen, sloeg Marvel al vanaf film 1 een andere route in. Het mag allemaal wat luchtiger, iets meer fun en de algemene logica mag al eens wat meer “because of magic” zijn. En daar sluit Guardians of the Galaxy perfect bij aan.
De film is massaspektakel van de bovenste plank en biedt topentertainment. Het tempo zit straks, de acteurs hebben zichtbaar plezier met hun rol en het geheel voelt aan als plezier van voor naar achter. Is het vernieuwend? Langs geen kanten, maar dat hoeft ook niet. Popcorn in de aanslag, en tijd voor amusement ten top.

Duidelijk een aanrader voor wie zich eens goed wil amuseren.