The Butler (2013)

The ButlerForest Whitaker, Oprah Winfrey en een hele waslijst aan cameo’s die voor 5 minuten een Amerikaanse president mogen spelen.Dit is zo’n typische film waar men achteraf van zegt: “ze hadden hier een tv-serie van moeten maken in plaats van een film.”
The Butler is licht geïnspireerd op het leven van butler Eugene Allen, die onder 8 Amerikaanse presidenten heeft gewerkt. Als zijnde van Afro-Amerikaanse afkomst, heeft hij belangrijke sociale beslissingen die draaien rondom de status van de zwarte burger in Amerika dus van dichtbij mogen meemaken op het hoogste niveau. In de film heeft Whitaker een zoon rondlopen, die de sociale onrust vanop de straat beleeft.

Uitstekend voer voor een prachtig en sterk drama met historische weerklank, zou men zo denken… Het probleem is echter dat de film zomaar eventjes 80 jaar probeert te overbruggen. Beginnende op een katoenveld in 1926 waar de jonge Cecil (Forest Whitaker) zijn vader in de modder moet begraven tot in 2008 bij de presidentsverkiezingen van Obama. Dat hier een fameuze story arc inzit, valt dus niet te ontkennen. Vandaar dat dit zo’n film is die beter zou werken als tv-serie. Want nu VLIEGT men door de gebeurtenissen en de jaren waardoor de impact compleet verloren gaat.

Voor de rest had dit alles om een geniaal drama en karakterspel te kunnen worden, een gemiste kans dus waardoor The Butler gedoemd is om in de vergetelheid te geraken… maar omdat de film op zich nog wel interessante punten aanraakt en hij al bij al nergens verveelde, zeg ik dat The Butler zeker nog goed genoeg is voor een avondje vlakke impressie van 80 jaar sociale evolutie in Amerika.